dimarts, de febrer 27, 2007

RETICULES AMB QUARKXPRESS

Amb aquesta pràctica hem vist com fer una reticula amb Quarkxpress. Aquestes són molt útils a l'hora de crear qualsevol maquetació ja ajuden a repartir l'espai per cada element (sigui aquest imatge o text).

Abans de posar-se a "dibuixar" la retícula hem de fer certs càlculs per que aquesta sigui el més perfecte possible. Primer hem de saber en quin format anirà la nostra maquetació, és a dir, si serà un A4, un A3, personalitzat... i restar tots els marges (superior, inferior, esquerre i interior) per poder torbar la taca amb la que començarem a treballar. Dic començarem perquè és molt probable que la taca final sigui diferent a la que tenim en origen.

Després d'això haurem de saber quina seran les fonts que utilitzarem i sobretot el seu tamany i el seu interlineat. Un vegada sabem tot això hem de decidir en quant mòduls es dividirà la nostra retícula, ja que tindrem que restar els espais que hi han entre aquests del total de la retícula. Quan ja sabem aquests espais i els hem restat del total de la taca (tant vertical com horitzontalment), dividirem aquests resultat entre els mòduls que volem obtenir (tant vertical com horitzontalment) per obtenir l'amplada i l'alçada de cada mòdul.

Un element que ens pot ajudar a decidir el tamany del nostre mòdul, sobretot a l'hora de determinar l'alçada d'aquest, és la RETÍCULA BASE de Quarkxpress, retícula aquesta que es pot modificar al menú preferències de Quarxpress. És important que a INCREMENTO posem el valor d'interlineat desitjat, per visualitzar-la i amagar-la utilitzarem les tecles alt+F7. A comienzo posarem el valor del marge superior del nostre document.



Després de tot això veurem si el tamany d'aquests mòduls hi cap perfectament a la nostra taca, és molt útil crear l'alçada de mòdul amb increments iguals als de l'interlineat, ja que així ens assegurem que quedin perfectament alineats.
En la següent retícula podem veure com l'hem dividit en 6 mòduls d'alçada per 6 mòduls d'amplada dintre d'una taca de 180 x 234 mm.



I per veure els resultats amb imatges i text tenim la retícula del nou format del Sant Feliu Respon que és una publicació gratuïta del mateix poble.